Så här gör man sitt eget vin:

Att vara sin egen vinbonde är enkelt och kul. På lite mer än en vecka så har du 20 liter färdigt vin.

Vad behöver man? 

Du behöver en damejeanne som det så fint heter, vi kan också kalla det spann eller jäskar.
Dunkar som rymmer 20 liter.
Slang.
Fyra kilo socker.
En vinsats.
Eventuellt en massa flaskor.

 

Spann köper du på närmsta stormarknad för cirka 100 kr. Man brukar få med jäsröret, men man kan också vara tvungen att köpa det löst.

Vinsats kostar från 120 kr och uppåt. Det finns olika sorter så kolla så det tydligt står "7-dagars" på förpackningen.

En bit trädgårdsslang går fint men det finns vinslang att köpa där du köper ditt jäskar.

Dunkar brukar också finnas där du köper ditt kitt.

 

Blanda:

Börja med att tömma sockret i din spann. Tillsätt varmt vatten. Cirka 7 liter. Socker löser sig lättare i varmt vatten. Ja, det står att man skall använda 3,5 kilo, tar du mer socker så får vinet för hög alkoholhalt och kvalar då in som starkvin, vilket INTE är lagligt att tillverka.

Så, fyra kilo socker + varmvatten. När sockret är upplöst så skall du tillsätta KALLT vatten. Jästen du skall ha i dör vid temperaturer över 40 grader!

Du skall nu öppna din förpackning med vinsats.
I den hittar du druvsaft och några kemikalier.

De absolut billigaste satserna innehåller EN liter druvsaft medan lite dyrare innehåller mer.

På bilden ser vi en lite dyrare, 159 kr, som innehåller tre liter saft.

MEN, bäst resultat har jag fått med Rulles vinsats som är den absolut billigaste

Påse 1 innehåller jäst. I vissa satser kan man även få en påse märkt med "Jästnärsalt".
Påste 2 är det en kemikalie som dödar all jäst och avbryter jäsningen.
Påse 3 & 4 är klarningskemikalier.

 

 

Nå, häll druvsaften i spannen. Tillsätt jästen och eventuell jästnärsalt. Vispa/rör så att jästen blandar sig med vätskan.

 

Fyll sedan upp med vatten så ditt kar innehåller 20 liter.

Fyll ditt jäsrör med vatten.

Det finns markeringar hur mycket det skall vara.

Sätt på locket. Se till så att det blir tätt.

Nu är det bara att vänta.

Förvara gärna spannen i din garderob eller annat lämpligt utrymme. Det kan lukta lite från spannen och det kommer att låta "blubb blubb" från jäsröret i en veckas tid.

Ställ INTE spannen direkt på golvet. Ha en handduk eller filt under så spannen inte blir nedkyld. Ha gärna en filt runt spannen om du har den ute i ett rum och inte i en skyddande garderob. Jästen gillar inte det kalla drag som finns i rum.

Nu väntar vi som sagt... Vinet är färdigt när spannen tystnar. När det slutar bubbla i röret.
Du kan avbryta det tidigare genom att tömma påsen med jässtopp i karet. Du får inte lika hög alkoholhalt men vem orkar vänta på att få kröka? Men räkna med en vecka. Gärna mer.

...oj vad vi väntar...

Nu har det slutat bubbla och då tillsätter vi påsen med stop. Rör runt så att allt blandar sig. Vänta i fem minuter och rör igen. Nu har vinet slutat jäsa.

I vinet har det bildats kolsyra. Den måste bort. Rör därför våldsamt med din slev ett par gånger med en halvtimmes mellanrum.

En stavmixer är ännu bättre att röra med.

Om man är bekväm av sig så sänker man en akvariepump i spannen.  

 

När kolsyran är borta så häller du i dina två påsar med klarningsmedel. Rör om ordentligt igen.

Sätt din spann högt. på ditt skrivbord eller diskbänk.

...och låt stå!

Rör det inte.

Titta inte på det ens.

Vänta....

Vänta i ett dygn.





Efter cirka ett dygn så bör ditt vin ha klarnat och se ut som på bilden. Kristallklart men lite kissgult.

 





På botten av baljan ser man att allt klegg har samlats.

 

Nu skall du tappa över ditt vin med hjälp av en slang och naturkrafterna.

Du har 20 liter vin, och då skall du ha dunkkapasitet för 20 liter.
Stoppa FÖRSIKTIGT ned slangen i det stora karet. Håll fast den så den är ungefär i mitten av karet.

Sug sedan rejält i andra änden. Vinet kommer att börja flöda...

...ned i dina dunkar. Ändra slangens position i stora karet i takt med att nivån sjunker.

När du kommer till sista dunken så torde det då vara cirka 5 liter kvar i spannen. Vinkla spannen så du kan tappa ut allt.

Ja, klegget i botten kommer nu att virvla upp och följa med in i slangen. Men...



...det är helt okej.



Den sista dunken skall du låta stå ytterligare ett dygn. Kletet kommer då att ha lagt sig på botten och du kan försiktigt hälla ur ditt vin.





Klegget som blir kvar i spannen diskar du ur. Diska hela spannen noggrant så det inte blir kvar rester av stoppet och de andra kemikalierna.

Tips:

Minska sockret och ersätt med fruktsocker eller kanske sirap. Något annat sött?

Varför inte ha i blåbär? Vinet får rolig färg och en ton av blåbär. Andra frukter går också bra att ha i. MEN, kolla noga så att det inte är konserveringsmedel i! Färsk eller fryst, inte ur syltburk.

Våga prova!

OM du skulle ha ihjäl jästen eller det inte börjar jäsa av andra anledningar så kan du slänga i vanlig jäst du har att baka med. Färsk eller torr.

Om det vägrar klarna så gå och köp en förpackning klarning och släng i. Det kan bero på att du inte fick ur all kolsyra, så vispa och rör extra.

Behind the scene: